26 March 2013

RaMuAn BiSkUt ArAb PaLiNg SeDaP..

Assalamualaikum..
apa khabar kawan-kawan semua? harap sihat ye..
kali ni saya nak kongsi tentang bahan-bahan untuk biskut arab.  mesti semua dah kenal biskut arab kan?
well....,rasanya sangatlah sedaaaaapppp...seputih salju seenak rasanya.
cewah! i like it..memang sodap dan cara membuatnya pon agak mudah.hanya beberapa bahan je tup tup da siap..!
haha..nak tahu? jom tengok kat bawah ni ekk..:

tepung jagung          1 kg
minyak sapi              1 tin sederhana besar 200g
gula icing                  1 mangkuk(mengikut citarasa)
susu tepung              2 cawan kecil
esen vanila               3 atau 4 sudu  
buah ceri                   dipotong kecil

campurkan semua bahan-bahan tadi sehingga sebati..pastikan ianya menjadi doh yang lembut. selepas itu, uli sehingga menjadi bentuk bulat sebesar syiling 20sen ... (kalau rasa lapar, buatla besar-besar sikit.jangan besar sangat, nanti jadi benda lain..!)

pastu, bolehla dibakar dalam ketuhar selama 20@30 minit dengan kepanasan antara 100c atau yang sesuai la..
apabila semuanya dah siap, boleyyyla kita makannnnn..
haha.. 
selamat mencuba!
bye...


nilah dia biskut arab yang selamat diuli oleh saya sendiri..hek3
sedap kan?? ceh3..
nantikan ramuan2 biskut yang lagi sedap di post yang akan datang..orait!
zasssss..  
    
  

No comments:

Post a Comment